De största nackdelarna med att äga bil i Stockholm

elbilen BMWi3I en undersökning från DriveNow listas största nackdelarna med att äga bil i Stockholm. Exempel på nackdelar är dyra kostnader för service, försäkring och problem att hitta parkering som toppar Stockholmarnas lista över nackdelarna med bil.

– Kostnaderna står i fokus över de största minusen med bil, säger Fredrik Ellsäter, VD på DriveNow. 4 av 10 Stockholmare tycker inte heller att bilen är ett miljövänligt alternativ och många söker efter ett mer hållbart alternativ.

I toppen av listan hittas:

  1. Servicen är för dyr
  2. Försäkringen är för dyr
  3. Hitta parkering är svårt

Efterfrågan på det miljövänliga bidrog till att DriveNow lanserade elbilen BMWi3 i Stockholm i mars 2016. Den uppskattade elbilen har gett ytterligare udd till det klimatsmarta med bildelning – bildelning med elbilar har nämligen visat sig vara en inkörsport till att fler väljer att köra miljövänligt.

– Statistik visar att närmare 20 procent av våra kunder aldrig hade testat att köra eldrivet innan de körde BMW i3 genom DriveNow. Varje månad genomförs cirka 70 000 elbilskörningar med oss i Europa och intresset för att resa hållbart är jättestort i Stockholm, säger Fredrik Ellsäter.

Nackdelarna med att äga bil, är enligt Stockholmarna:

  • 52 % anser att det är dyrt med service
  • 49 % anser att det är dyrt med försäkring
  • 47 % anser att det är svårt att hitta parkering
  • 46 % anser att det är dyrt att tanka
  • 40 % anser att det inte är miljövänligt
  • 21 % Använder inte bilen tillräckligt ofta
  • 17 % anser att är jobbigt att byta däck

Enligt siffror från Konsumentverket kostar det cirka 3 500 kronor i månaden att äga en bil, enligt siffror från Konsumentverkets webbsida Bilsvar. Siffrorna är beräknade på 1 000 körda mil/år. Udersökningen är gjord på uppdrag av DriveNow. Undersökningsföretaget NORM har genomfört en statistiskt säkerställd undersökning bland 1 636 svenskar. Undersökningen genomfördes via webbenkäter under 2016.