Fungerar det att ta elbil till fjällen?

Fungerar det att ta elbil till fjällen?Fungerar det att ta elbil till fjällen, finns det laddstationer och hur långt räcker batteriet? Vi fick följa med Julia och Felix på deras resa med en Tesla model 3.

Från Stockholm till Lofsdalen är det 50 mil och visst går det att köra till fjällen med el. Under resan behöver du stanna minst två gånger och ladda din bil samtidigt som du passar på att ta en gofika.

Chargefinder visar laddplatser i Gävle, Söderhamn, Ljusdal, Kårböle och Sveg. Både i Gävle och Sveg finns snabbladdare för både Tesla och andra bilmärken. Ett oväntat bra stopp är laddstationen i Kårböle som har 50 kW och ingen avgift.

I Lofsdalen laddar du bäst vid skidbacken och laddstolparna på 22 Kw laddar bilen medan du åker skidor eller njuter av en god middag på restaurang Hovärken, Aktivitetshuset eller Lofsdalens Fjällhotell.

I februari 2022 tog Julia och Felix sin Tesla Model 3 de femtio milen från Stockholm till Lofsdalen. Visst krävs det lite planering under stoppen för att bilen ska ladda fullt då det tar ca. 30 – 40 minuter men det finns laddstationer så du tar dig hela vägen fram. Julia och Felix valde att ladda bilen i Gävle och i Sveg. Minusgraderna visade sig påverka laddtiden och det var viktigt att ha gott om tid för att ladda i Lofsdalen, perfekt under tiden du åker skidor.

-Vi tyckte att det gick jättebra att ta elbilen till Lofsdalen. Visst krävs det planering för att dels stanna tillräckligt länge på varje laddstopp och ta sig dit men vi tog oss fram på en tredjedel av kostnaden för en bensinbil och var aldrig oroliga. Det går enkelt att följa elbilens förbrukning och anpassa hastigheten så du kommer fram till laddstationerna. Dessutom behövs också energipåfyllning med mat och kaffe på resan så stanna behöver vi ändå, säger Julia Sundman, fjällgäst.