Spanien och Thailand vinterns populäraste resmål

Resebokningarna inför vinterhalvåret 2017/2018 ökar och det redan från höga nivåer. Främst är det Spanien och Thailand som lockar de soldyrkande resenärerna, men Italien, Tyskland och Frankrike ökar mest av alla. Det visar Tickets stora trendrapport Ticket Collection.

– Svenskarnas reslust har ökat markant och kommande vinterhalvår är inget undantag. Fler och fler nöjer sig inte med en semesterresa utomlands under sommaren, utan väljer dessutom att tanka ny energi med en utlandsresa under jul- och nyårshelgerna, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket Privatresor.

Krabi ThailandEnligt Tickets Sifoundersökning planerar nästan varannan svensk (43 procent) att åka utomlands i vinter, vilket är en ökning med 5 procentenheter mot förra årets rekordvinter. Främst är det sol och värme som lockar, vilket också avspeglas i de mest bokade resmålen. Spanien (främst Kanarieöarna Gran Canaria och Teneriffa) tillsammans med Thailand (Bangkok, Phuket och Krabi) är ohotade som de två mest populära semesterländerna under vinterhalvåret. Spanien ökar sina resebokningar med 8 procent, en stor ökning givet de redan höga bokningsnivåerna. Thailand ökar knappt 4 procent, där Krabi står för den största ökningsandelen. En tydlig trend i vinter är de europeiska storstädernas stigande popularitet. Främst är det London och Amsterdam som svenskarna gärna besöker, men även Paris, Prag och Lissabon lockar många resenärer. Weekendresor är enormt populärt och har ökat kraftigt – med så mycket som 35 procent under hösten 2017. Detta återspeglas i Tickets Sifoundersökning, som visar att ett stort antal svenska resenärer tror på fler korta resor även under 2018.

– Weekendresor har blivit enormt populärt, ett härligt sätt att få ett avbrott i vardagen och ladda batterierna. Inom bara ett par timmars resa finns ett enormt utbud av europeiska städer, oavsett om det är klassiker som Paris eller London som lockar, eller uppstickare som Krakow och München, säger Katarina Daniels.

I Tickets Sifoundersökning framkommer det även att svenska resenärer blir allt mindre påverkade av oroligheter i vår omvärld. I den senaste undersökningen uppger 30 procent att terrordåd eller terrorhot påverkar deras resvanor – motsvarande siffra i fjol var 41 procent. Detta återspeglas även i Tickets bokningsstatistik – ett attentat påverkar i allt mindre utsträckning svenskars vilja att boka en resa till ett specifikt resmål. För två år sedan kunde en terrorattack i en europeisk storstad resultera i ett bokningstapp under flera månader, förra året hade detta krympt till någon vecka, medan de attacker som skett under 2017 inte haft någon märkbar effekt på bokningarna över huvud taget.